Romania

Transilvania

Transilvania on Romanian maakunta joka sijaitsee maan keskiosassa. Se rajautuu idässä ja etelässä Karpaattien vuoristoon, jotka vallitsevat alueen maisemaa. Maisema on vaihtelevaa, sillä Transilvanian läpi kulkee useita Tonavan haarajokia ja Karpaattien varjosta löytyy näyttäviä alankoalueita. Vanhin teksti jossa Transilvaniaan viitataan on keskiaikainen Latinaksi kirjoitettu dokumentti, jossa aluetta kutsutaan nimellä ultra silvam, joka tarkoittaa suurin piirtein “toisella puolella metsää”. Saksassa, Kroatiassa, Bulgariassa, Ukrainassa ja Puolassa alue tunnetaan paikallisilla käännöksillä kuvauksesta Seitsemän Linnaa, viitaten seitsemään saksi kaupunkiin jotka sijaitsivat alueella Saksien hallinnon aikaan.

Transilvania on historiansa aikana ollut useiden maiden ja ihmisten hallussa, alkuaikoinaan Transilvanian alue oli Dacian kuningaskunnan sydänaluetta. Vuoden 106 tienoilla Roomalaiset ottivat alueen käyttöönsä. Rooman valtakunnan kukistumisen jälkeen aluetta hallitsivat vuorollaan hunnit, gootit ja slaavit. Pitkän historiansa aikana Transilvania on ollut myös Unkarin ja Bulgarian alaisuudessa ja alueen arkkitehtuuriin vaikutti paljon Habsburgin kuningassuku, joka hallitsi aluetta 1600-luvulla. Romaniaan Transilvania liittyi ensimmäisen maailmansodan loputtua.

Kaupunki matkailua

Transilvaniassa sijaitsee paljon hyvin säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja, tunnetuin näistä on Bravaso jossa on esillä vanhaa saksilaista arkkitehtuuria ja raunioita. Sighisoarasta löytyy mäelle rakennettu linnake salakäytävineen. Alueen pienkaupoista voi ostaa antiikkiesineitä ja paikallisten käsityötaiteilijoiden valmistamia käsitöitä matkamuistoiksi. Alueen vaikuttavat linnat, kuten goottityylinen Bran ovat suosittuja vierailukohteita. Bran kaupunki yhdistetään usein Vlad Tepesiin, Wallachialaiseen prinssiin joka inspiroi Bram Stokerin Dracula kirjan. Vaikka tästä yhteydestä ei ole vahvaa todistusaineistoa, alueen paikallisväestö pitää yhä legendaa yllä, tarjoten vierailijoille aiheeseen liittyviä elämyksiä. Maakunnan monipuolisen historian vuoksi väestön kulttuurillinen tausta on värikästä, ja perinteiset kylät vierailun arvoisia. Transilvaniasta löytyy myös suurempia kaupunkeja, joilla on kaikilla oma identiteettinsä. Alba Iulia kaupunkia ympäröivä alue on ollut johtava viinintuottaja jo ennen Rooman aikoja. Kaupungista löytyy Habsburg aikainen linnoitus, sekä Romanian yhtenäistymisen museo. Brasovista on vallalla gootti-, barokki ja renessanssi arkkitehtuuria ja se on yksi Romanian eniten vierailluista kohteista. Ottomaanien valtakunnan aikana kaupungin sijainti asetti sen useiden kaupallisten reittien keskelle, tämä edesauttoi alueen saksiväestön rikastumista. Kaupunki on yksi seitsemästä saksilinnakekaupungeista, muut kaupungit ovat Bistrita, Cluj, Medias, Sebes, Sibiu ja Sighisoara. Sighisoara perustettiin Rooman vallanaikoihin, sen linnake rakennettiin 12. vuosisadalla. Kaupunki on UNESCO:n maailmanperintökohteista, ja kaupunki on yksi Euroopan parhaiden säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja. Sighisoara on myös Vlad Seivästäjän eli Draculan esikuvan synnyinkaupunki, ja vierailijat voivat tutustua hänen vanhaan kotiinsa. Ruokaillessa on hyvä tietää että Transilvanian perinteinen juoma on nimeltään palincă joka on vahva brandy tyyppinen luumuista valmistettu juoma. Vahvuus vaihtelee 55% ylöspäin, ja se usein juodaan snapsina ennen ruokailun aloitusta. Ennen juomista tulee kippistää sanomalla joko Noroc romaniaksi, tai Egészségére unkariksi.

Luonnon rauhaa

Transilvanian alueelta löytyy myös useita kylpyläkaupunkeja, jotka ovat kuuluisia terveysvaikutteisista vesistään. Sovatasta löytyy Karhujärvi jonka mineraalirikkaasta mudasta ja suolaisista vesistä sanotaan olevaan helpotusta lapsettomuuteen. Ocna Sibiului on Euroopan suolaisimpia järviä ja verrattavissa Kuolleeseen Mereen. Covasna alueella voi käydä lääkäreiden valvomissa hiilidioksidi- ja rikkihöyry ‘saunoissa’ joiden uskotaan auttavan useaan vaivaan reumasta verenpaineeseen. Karpaattien vuorilla vaeltaa suuri määrä susia ja ilveksiä, sieltä löytyy myös Euroopan suurin ruskeakarhu kanta. Noin 5000 karhua löytyy vapaana alueen metsistä, ja paikallinen metsähallitus ylläpitää tarkkailusuojia, joihin pääsee puiston vartijan seurassa. Brasovin lähellä sijaitsee myös Libearty karhujen suojelualue, jolla asuu yli 70 karhua jotka on pelastettu surullisista häkkioloista yksityishenkilöiltä ja sirkuksista.

Luonnon rauhaa

 

 


© 2021 Romania