Romania

Tonava

Tonava on Euroopan toiseksi pisin joki Volgan jälkeen ja virtaa Keski- ja Itä-Euroopan poikki. Kaiken kaikkiaan sillä on mittaa 2,860 km. Tonava aloittaa matkansa Saksan Schwarzwaldin alueelta ja päätyy lopulta Euroopan halki matkattuaan Romaniaan ja Ukrainaan, jossa se laskee Tonavan Deltan kautta Mustaan mereen. Matkallaan Euroopan läpi Tonava virtaa 11 maan kautta. Osansa joesta saavat Saksa, Itävalta, Slovakia, Unkari, Kroatia, Serbia, Montenegro, Romania, Bulgaria, Moldavia ja Ukraina.

Historia

Kautta historian Tonavalla on olut tärkeä rooli poliittisissa taisteluissa ja keskus ja Itä-Euroopan nykykartan muodostumisessa. Joki oli luontainen raja kuningaskunnille, ja sen rannoille kohosi useita linnoituksia. Se myös toimi vesivaltatienä ja kauppatavaran välityskaistana maasta toiseen. Nykyaikana Tonava tuottaa vesivoimaa ja on tärkeä pelaaja sen rannoilla olevien maiden taloudellisessa tilanteessa. Maat käyttävät jokea edelleen vienti- ja tuontitavaroiden kuljetukseen, sähköntuottamiseen sekä vesivaroihin. Tonavan vesistöalue oli aikaisempia ihmisten asutuskeskuksia, ja joen varrelta löytyy todisteita näistä muinaishistoriallisista kulttuureista neoliittisesta ajasta eteenpäin. Muinaishistorialliset kreikkalaiset seilasivat Tonavan Romanian puoleisesta päästä ylävirtaan, ja käyttivät tätä aluetta kaupan käyntiin, he kutsuivat tätä joen osaa nimellä Ister. Rooman keisarikunnan aikaan Tonava toimi luonnollisena pohjoisrajana valtakunnalle, roomalaissotilaat seilasivat sen koko pituutta, ja rannoille nousi useita asutuskeskuksia. Osa näistä asutuskeskuksista on säilyttänyt tärkeytensä moderniin aikakautten saakka, ja monella joenrannan kaupungilla on niissä juurensa, tunnettuina esimerkkeinä Wien ja Budapest. Keskiajoilla vanhat Roomalaiset keskukset säilyttivät tärkeytensä, ja uusia linnoja ja linnoituksia nousi niiden joukkoon Charlemangen ja muiden sotilasjohtajien toimesta. Kun Osmanien valtakunta lopulta levisi Euroopan kaakosta Keski-Eurooppaan 1400 luvulla, Turkkilaiset käyttivät Tonavaa rajansa puolustamiseen. Euroopassa suurin osin vallassa ollut Habsburg suku tajusivat Tonavan merkityksen kauppareittinä 1700 luvulla, ja 1830 ensimmäinen kauppa-alus seilasi Wienistä Budapestiin. Tämä muutti joen pääkäytön sotilaskohteesta kauppa reitiksi. Toisen maailmansodan aikaan Tonavan käyttäminen kauppareittinä katkesi, ja uusi sopimus Tonavan maiden välillä sen käytöstä tehtiin vasta 1948.

Historia

Tonavan vaikutus kulttuuriin

Tonavan rannoilla on kautta aikojen syntynyt useita taide ja käsityö suuntia. Maininnan arvoinen on Tonavan koulukunnan maisemamaalaus tyyli, joka oli vallalla 1500 luvun alussa, lähinnä itävallassa ja Baijerissa. Joenvarren kaupungeissa on asunut myös suurimäärä kuuluisia säveltäjiä, Mozart syntyi ja asui joen varren kaupungeissa suurenosan elämästään, ja Johann Strauss II:n Tonava Kaunoinen sai suoran inspiraationsa joesta. Joki on myös tullut esille kirjallisuudessa. Jules Vernen sijoitti Le Pilote du Danube kirjansa joelle, ja Claudio Magrisin Tonava on matkakirja joka pitää sisällään useita esseitä jotka sijoittuvat joen alueelle.

Tonavan tärkeys tänä päivänä

Tonava on edelleen tärkeä kulku ja kauppa reitti Euroopassa.  Joen alueen luonto on uhan alla patoamisen, saasteiden ja harkitsemattoman turismin vuoksi, ja suojelu olisi suotavaa sillä se tarjoaa juomaveden lähteen noin 20 miljoonalle ihmiselle. Tonava on Euroopan lajillisesti rikkaimpia jokia. Siitä löytyy seitsemän kalalajia joita ei löydy mistään muualta maailmasta, kaiken kaikkiaan joessa asuu 103 kalalajia. Joen lintu lajeja ovat mm. valkoinen pelikaani, merikotka ja kapustahaikara. Tonavan varrelta löytyy useita UNESCOn suojelukohteita, useat ovat historiallisia kaupunkeja joilla on juurensa joen muinaishistoriaan. Jos Tonavan jokea haluaa nähdä koko pituudeltaan, paras tapa on varata risteily, joita tekee usea firma, suomalaisista risteily yrittäjistä Kristina Cruises myy Tonavan matkailua. Koska Tonava virtaa useamman kaupungin läpi kuin mikään muu joki Euroopassa, voi sen laskua tai nousua seurata helposti myös autolla Euroopan halki ajaen.

 

 


© 2021 Romania