Romania

Romanian suurimmat kaupungit

Romania sijaitsee Kaakkois-Euroopassa ja siellä asuu huimasti yli 19 miljoona ihmistä. Pinta-alaltaan se kuitenkin on hieman Suomea pienempi, joten asutus on tiheämpää. Tämä tarkoittaakin, että kaupungeissa elää enemmän ihmisiä ja tässä esittelemmekin niistä suurimmat. Romania on vuoristoinen ja sen alueella virtaa myös Euroopan toiseksi pisin joki, Tonava. Myös Mustanmeren ranta löytyy Romaniasta, mutta vain kaistaleen verran.

Pääkaupunki, Bukarest

Esittelymme alkaa vahvasti, sillä Romanian pääkaupungin, Bukarestin, väkiluku on 1,6 miljoonaa. Se on koko maan suurin kaupunki ja jos asiaa katsoo Euroopan unionin kannalta, on Bukarest yhdeksänneksi suurin kaupunki. Kaupungin historiasta löydetään ensimmäisiä merkintöjä vuodelta 1459 ja päivämääräksi on merkitty 20. syyskuuta. Tuolloin Valakian prinssi määräsi alueelle rakennettavaksi linnoituksen. Kaupunki ehti tuolloin tuhoutua kertaalleen, mutta se jälleenrakennettiin ja lopulta sinne perustettiin ensimmäisiä oppilaitoksia, sekä kirjapaino. Tämä ei kuitenkaan ollut viimeisin muutos, sillä sodat, erilaiset luonnonkatastrofit ja myös rutto teki tuhojaan Bukarestissa.

Ensimmäinen rautatieasema rakennettiin vuonna 1869 ja se kulkee Bukarestin ja Giurgiun välillä. Seuraavien vuosien aikana ratoja laajennettiin ja junalla pääsi yhä useampaan kaupunkiin ja kohteeseen. Voimalaitokset sekä ensimmäiset sähköllä toimivat katuvalot saapuivat hieman myöhemmin ja sitten raitiovaunut ilmestyivät kaduille. Ehkä suurimmat tuhot kaupungille tapahtuivat toisen maailmansodan aikana, kun pommitukset kohdistuivat sinne. Eikä siinä vielä kaikki, alueella on ollut merkittäviä maanjäristyksiä, jotka ovat aiheuttaneet paljon tuhoa sekä kuolonuhreja.

Viimeisin uudelleenkehitys aloitettiin vuonna 2006 ja nykyään raitiovaunujen ja junien lisäksi on myös metro. Rautateiden yhteydet kulkeutuvat Venäjälle, Itävaltaan, Kreikkaan, Turkkiin, Bulgariaan, Serbiaan, Unkariin ja Moldovaan. Matkustusta ajatellen, monia vaihtoehtoja löytyy siis.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca

Kun matkustamme Bukarestista hieman yli 300 kilometriä luoteeseen, saavumme historialliselle Transilvanian alueelle. Tällä alueella sijaitsee Romania toiseksi suurin kaupunki, Cluj-Napoca. Vuoden 2002 laskujen mukaan siellä asuu yli 300 000 asukasta ja ensimmäisiä mainintoja kaupungista löytyy jopa vuodelta 1213. Kaupungin nimi on ollut virallisesti käytössä vuodesta 1974 lähtien.

Kaksiosaisella nimellä on myös omat merkityksensä. Roomalaisaikaisesta varuskunnasta tulee nimi Napoca ja Cluj on ollut alueen asukkaiden käyttämä nimi. Se saattaa liittyä ympäröiviin vuoriin, mutta varmaa tietoa ei ole. Tiesitkö, että suomalaisen yrityksen, Nokian, tehdas ja tuotekehityskeskus sijaitsevat tässä kaupungissa? Tai ainakin oli, sillä tehdas pystytettiin vuonna 2008, mutta alasajo tapahtui jo vuoden 2011 syksyllä. Helmikuussa vuonna 2012 tehdas myytiin lopullisesti eteenpäin.

Timișoara

Romanian kolmanneksi suurin kaupunki on Timișoara ja se sijaitsee Bánátissa, Länsi-Romaniassa. Vuoden 2011 tehtyjen laskentojen mukaan, siellä asuu yli 300 000 asukasta. Timișoara on erittäin monikulttuurinen ja se on mainittu historiallisissa teksteissä jo vuonna 1019. Sen kuitenkin uskotaan olevan sitäkin vanhempi ja pidempään pystyssä ollut. Keskiajalla kaupunki kuului Unkariin, kunnes turkkilaiset valloittivat sen. Vuoden 1699 jälkeen se kuului jälleen Unkariin ja 1920 se liitettiin Romaniaan, Trianonin rauhassa.

Timișoaralla on siis monipuolinen ja hieman monimutkainen historia ja tämä tuo tietysti vaikutusta nykyhetkeen. Kaupungissa asuu ihmisiä monista eri taustoista. Esimerkiksi romanialaiset, saksalaiset, unkarilaiset, juutalaiset, slaavit ja romanit ovat asuttaneet aluetta jo pidemmän aikaan. Vuonna 1989 Romaniassa tapahtunut vallankumous sai alkunsa juurikin tästä kaupungista ja pian mellakat olivatkin levinneet ympäriinsä Romaniaa. Lopulta ne johtivat sen aikaisen hallinnon romahtamiseen.

Kansainvälinen lentoasema, joka Timișoarassa sijaitsee, on nimeltään Traian Vuian. Se sai nimensä, jota nykyäänkin käytetään, vuonna 2003 ja lentoja löytyy moniin eri kohteisiin. Tietysti romanialaisia kohteita, mutta myös esimerkiksi Saksa, Kreikka, Iso-Britannia, Itävalta ja Italia ovat lähtevien koneiden päämäärinä.


© 2021 Romania