Romania

Romanian poliittinen tilanne

Romania, on yksi Euroopan köyhimmistä maista. Siellä elää köyhyydessä yli 20% väestöstä. Romaniassa asuu noin 20 miljoonaa asukasta. Väki koostuu romanialaisista, unkarilaisista sekä romaneista. Virallinen kieli on romania.

Romanian poliittinen tilanne

Romaniaa pidetään yhtenä korruptoituneista maista. Romaniassa on käyty kauppaa suurista taloudellisista sopimuksista, julkiset hankinnat ovat olleet korruption alaisia. Edes pientä sopimusta ei saatu aikaan, ellet kuulunut johonkin puolueeseen. Yleisiä asioita hoidetaan yleensä suhteilla, mikäli näitä ei voi käyttää, tulee lahjoa. Tämä onkin suurimpia ongelmia, viime aikoina asiaan on kuitenkin pyritty vaikuttamaan ja muuttamaan, eikä sitä tulisi kokeilla ensimmäisenä keinona enää. Vuoden 2004 vaalit olivat ratkaiseva askel korruptiota vastaan, silloin ensimmäistä kertaa vaalit voitettiin kommunistipuolueita vastaan. Köyhyys ajaa romanialaisia hakemaan parempia elinoloja muualta Euroopasta. Useilla romanialaisilla ei ole henkilöllisyyspapereita, joten he jäävät sosiaaliturvan ja terveydenhuollon ulkopuolelle. Romanian väkiluku on pienentynyt EU:n myötä, sillä se mahdollistaa liikkuvuuden Euroopan sisäpuolella. Tämä vaikuttaa olennaisesti siihen, ettei maa ole poliittisesti aktiivinen, ja lähteneet ihmiset ovat juuri niitä, jotka vastustavat nykyistä järjestelmää, sekä kannattavat vallan jakamista ansioiden mukaan. Tämä on vaikuttanut siihen, ettei toivottua muutosta, ole saatu tapahtumaan riittävän nopeasti. Kaupungeissa kannattaa kuitenkin olla varuillaan taskuvarkaiden ja erilaisten huijareiden varalta. Järjestäytynyt rikollisuus on vähäistä, mutta pikku rikokset varsin yleisiä. Romanikerjäläiset ja ihmiskauppa ovat nekin vähentynyt, mutta sitä on kuitenkin edelleen olemassa. Romanian liittyessä EU:n on edetty parempaan suuntaa, vaikka korruptio onkin vahvasti istunut tässä maassa ja sen päättävissä henkilöissä. Nykyisin kuitenkin, EU on mahdollistanut samat säännöt kaikille jäsen maille ja se valvoo tarkasti suunnitelmien toteutumista. Romania pala hiljalleen parempaan suuntaan ja maan taloudellinen tilanne on parantumassa, maan tilanne on rauhoittunut viime vuosista ja turvallisempi tulevaisuus on nähtävissä. Maatalous ja vienti on vilkastunut, sekä turismista elävä maa on silmin nähden rauhoittunut. Romanialla onkin paljon annettavaa.

Matkailu

Romanialla on rantaviivaa noin 250 km Mustanmeren äärellä. Se sopiikin hyvin rantalomakohteeksi. Merellä järjestään risteilyjä ja lasipohja veneet kiertävät rannikolla. Vaeltajalle otolliset maisemat ja reitit löytyvät kauniista luonnosta Romaniassa. Karpaattien vuorten kauneus lumoaa patikoijan, ja sen  reitit on tehty alkeellisiksi, mutta hyvinkin helppo kulkuiseksi ja ne sopivat kokemattomillekin. Karpaattien vuorilla saattaa tosin törmätä susiin ja karhuihin. Näitä varten, on matkan varrelle rakennettu, erillisiä katselemiseen tarkoitettuja ulokkeita. Pääkaupungista Bukarestista löytyy vanhakaupunki, jonka kadut, ovat pieniä ja mutkikkaita, mutta kauniita. Vanhakaupunki täyttyy ravintoloista, sekä yökerhoista ja baareista. Bukarestissa sijaitseva parlamenttitalo, on yksi Romanian kuuluisimmista nähtävyyksistä. Bukarest on kulttuurikaupunki. Romaniassa sijaitsee useita linnoja, ja niiden arkkitehtuuri ja historia kannattaa kokea. Brani linna, jota kutsutaan Draculan linnaksi, sijaitsee saksialaiskaupungissa nimeltä Brasov. Linna näyttääkin siltä, että siellä voisi asustaa Dracula, mutta kuuluisan Draculan kanssa, sillä ei ole mitään tekemistä. Sinaiassa taas sijaitsee satulinna, joka aikoinaan on rakennettu kuningasperheen kesäasunnoksi. Tämän nimi on Peles castle.

Matkailu

Transilvania on pikkukylä, jossa aika tuntuu pysähtyneen kokonaan. Siellä tulee vastaan hevoskärryjä, sekä keskiaikaisia markkinoita. Sieltä löytyy 1300 – ja 1400-luvulla rakennettu kirkko, Pyhän Mikaelin kirkko. Kaupungissa sijaitsee myös maan suuriin yliopisto. Transilvaniassa sijaitsee pieni kaupunki, nimeltä Sibiu. Kaupunkikuva pitää sisällään, goottilaisia kirkkoja, vanhoja jugend tyylisiä julkisivuja, sekä linnoitusten torneja. Alba Iulia sijaitsee Sibiun vieressä, se on myös yksi linnoitus kaupungeista. Se on myös historiallisesti merkittävä kylä, sillä siellä julistettiin Romanian ja Transilvanian kuningaskunnan yhdistyminen.


© 2021 Romania