Romania

Romanian luonto

Romania ei matkakohteena tule heti ensimmäiseksi mieleen. Romania eli pitkään kommunistisen vallan alla, joka päättyi vasta vuonna 1989.

Maa toipuu vieläkin tästä ajasta. Mutta yksi asia, mitä Romaniasta löytyy todella paljon, on sen uskomattoman kaunis ja monipuolinen luonto. Jokaisen luontoystävän kannattaa kokea tämä maa edes kerran elämässä.

On harmi, että Romania on jäänyt niin pimentoon. Sillä on jopa vähän huono maine, vaikka emme loppuen lopuksi edes tiedä siitä niin paljoa. Romania on yksi Euroopan köyhimpiä maita. Sitä on raastanut pitkään jatkunut korruptio, joka kytee syvällä sen politiikassa. Inflaatiota ei ole saatu loppumaan ja se on heikentänyt monien ihmisten jokapäiväistä toimeentuloa. Maataloutta on paljon, mutta se on erittäin vanhanaikaista ja ei näin pysy enää perässä modernissa maailmassa.

Moni matkustaa kuitenkin Romaniaan sen upean luonnon takia. Turismi tekee hyvää myös Romanialle, sillä se houkuttaa lisää ihmisiä käyttämään palveluja ja se tarjoaa myös mahdollisuuksia ulkomaalaisille sijoittajille nimenomaan luontoyrittämisen puolelta. Romania on luontoystävän ehdoton matkakohde ja vaikka monet luontokohteet eivät tarjoakaan paljon palveluja, ovat ne täysin vapaita omatoimimatkailijalle.

Romaniasta löytyy jopa neljätoista kansallispuistoa. Näiden lisäksi luonnonsuojelualueita on yli 500. Monet suojelualueista sijaitsevat Karpaateilla, joka on vuoriryhmä maan länsiosassa. Romaniaa hallitsee kolme kasvillisuusvyöhykettä, jotka ovat metsät, vuoristot ja arot. Metsää on paljon ja suuri osa siitä on täysin luonnontilallisia, eli niissä ei ole minkäänlaista ihmisen sotkemaa toimintaa tai rakennuksia.

Romaniassa vallitsevat melko saman jokamiehenoikeudet kuin Suomessakin. Metsät ovatkin erittäin suosittuja paikkoja paikalliselle väestölle. Niistä kerätään sieniä ja marjoja lähinnä omaan käyttöön, mutta myös myyntiin. Niiden lisäksi myös erilaisten lääkekasvien keräily on yleistä, sekä kuolleet puut kerätään polttopuuksi. Valtio antaa tähän mahdollisuuden kaikille, mutta voi toisaalta määritellä joidenkin kasvisten kohdalla päiväkohtaisen keräysmäärän.

Aikanaan sienten ja marjojen keräämisellä oli köyhässä valtiossa suuri merkitys kotitalouksien talven ruokavarastojen täydentämiseen. Maaseudulla tilanne on vieläkin tämä ja ylimääräiset varastot myydään eteenpäin markkinoilla. Nykyään kuitenkin maan kaupungistuessa, metsässä kulkemista ja sienien ja marjojen poimimista harrastetaan myös virkistysmielessä.

Metsissä elää myös huomattava määrä erilaisia eläimiä kuten susia, karhuja, hirviä ja muita riistaeläimiä. Metsästysaikana niitä metsästetään ja nämä riistatuotteet ovat myös suosittuja vientituotteita Romaniasta. Monet eläinlajit ovat tarkasti suojeltuja ja metsästysaikana kiintiöt jaetaan eri alueille kuten Suomessakin. Syrjäisemmillä metsillä vaeltaessa on hyvinkin todennäköistä törmätä karhuun tai paikalliseen vuohilaji gemssiin.

Luontomatkailu

Romania on panostanut viime vuosina enemmän turismiin ja luonut mainettaan erityisesti luontokohteena. Tällä on myös pyritty antamaan positiivisempaa kuvaa maasta ja houkuttelemaan sinne lisää turisteja.

Transilvania tunnetaan paitsi vampyyritarinoistaan, myös upeasta luonnostaan. Sieltä löytyy merkittävä määrä eläimiä, mitä metsästetään Romaniassa. Se on suosittu metsästyskohde monelle saksalaiselle ja sinne järjestetään metsästysmatkoja. Eniten siellä metsästetään saksanhirviä, villisikoja, kaneja, kuusipeuroja ja fasaaneja.

Tonavan suisto on Unescon maailmanperintökohde ja sieltä löytyy paljon kaunista suistoaluetta vaellettavaksi. Erikoisen alueesta tekee sen uskomattoman monimuotoinen luonto, mihin kuuluu jopa yli 300 lintulajia, joista yli puolet myös pesii alueella. Kasvilajeja alueella on laskettu olevan noin 1200. Suistolle pääsee helposti, vaikka päiväretkelle ja se onkin ehdottomasti näkemisen arvoinen luontokohde.

Karpaattien vaellukset ovat myös suosittuja ja sieltä löytyy jonkun verran myös hyvin merkattuja reittejä. Palvelut eivät ole kovinkaan kummoiset, mutta monelta alueelta löytyy hotelli ja ravintola. Parhaiten vaellukselle pääsee omatoimisesti tai paikallisen oppaan avulla. Karhuja vuorilta löytyy todella suuri määrä muuhun Eurooppaan verrattuna ja luonto on metsäistä ja vehreää.


© 2021 Romania