Romania

Parhaat luontokohteet Romaniassa

Romaniaa ei ole juuri näkynyt matkatoimistojen esitteissä eikä ainakaan kukaan minun tuttuni ole kertonut käyneensä siellä, mutta luontoihmisten keskusteluissa olen minäkin Romaniasta kuullut. Tyttäreni mainitsi jossain vaiheessa, että siellä Tonavan rantavesissä pesii 300 lintulajia ja minä itse paitsi innostun linnuista niin myös kasvien määrä pelkästään siellä Tonavan äärellä saa jo minut miettimään seuraavaa matkakohdetta silmät loistaen.

Romania on siis muutakin kuin vampyyreja, lepakoita ja Transylvania. Se on oiva kohde luonnosta pitäville. Maassa on yli 500 luonnonsuojelualuetta ja 14 kansallispuistoa. Tonava ja sen sivuhaarat ja muut joet kiemurtelevat Karpaatti Vuorien vieritse ja maalla on myös kaistale Mustan Meren rantaa. Maassa on kolme selkeää kasvillisuusvyöhykettä: vuoristot, metsät ja arot. Metsät, suurimmaksi osaksi pyökkiä ja kuusta ovat luonnontilassa. Metsissä ja vuoristossa elelee vielä paljon karhuja, susia, ilveksiä, kaikkiaan yli 400 nisäkäslajia. Romaniassa riittää hyviä luontokohteita eli parhaiden valitseminen on vaikeaa, mutta yritän valita pikkasen erityyppisiä kohteita, jotta saa mahdollisimman monipuolisen kuvan Romanian uskomattoman kauniista ja koskemattomasta luonnosta.

Mihin suunnata?

Unescon maailmanperintökohde Tonavan suisto – Delta Dunani on Euroopan toiseksi suurin suistoalue ja iso osa siitä on Romanian rajojen sisällä (lähes 3500 neliökilometriä). Alueelle kannattaa mennä järjestetyillä retkillä. Suiston kaksi päähaaraa Chiliä ja Tulcea jakaantuvat vielä useisiin haaroihin ja alueella on järviä, saaria ja soita. Pienet ja isot veneet vievät matkailijoita katsomaan tätä upeaa luonnon näytelmää, jossa varsinkin lintujen muuttoaikaan vierailee jopa miljoonia lintuja huilaamassa ennen määränpäähän lentoaan. Jacques Costeau kuvasi Tonavan suiston elämää täältä filmiinsä.

Mihin suunnata?

Vuorimaisemaa Romaniassa ei tarvitse etsiä vaan Karpaatit, joita myös Transylvanian Alpeiksi kutsutaan sijaitsevat läntisessä Romaniassa ja korkein huippu Moldoveanu nousee 2544 m korkeuteen. Jos ei halua korkeinta vuorta vallata, vuoristossa on paljon muitakin vuoristopolkuja ja järjestettyjä retkiä esim Pasui Tihutan vuoristopolku on tullut tunnetuksi ennen kaikkea Bram Stokerin Dracula novellista ja 1116 m korkeudessa sijaitsevasta Draculan linna -hotellista mutta maisemat ovat myös upeat.

Upeita kivimuodostelmia Romaniassa riittää myös. Varful Omu, yksi kuvatuimmista kivipatsaista, muistuttaa ihmisen päätä. Piatra Craiuluin luonnonpuistossa pääset vuoristovaelluksille tai Zarnestin rotkoon, joka on yksi suosituimmista retkikohteista alueella. Rotkon 4 km kävelyllä kallioseinämät nousevat 200 m korkeuteen ja kallioseinämien välissä jopa kesällä on viileätä, kun aurinko ei pääse sinne lämmittämään. Turdan rotko eli Cheile Turzii ja sen luonnonsuojelualue on yksi kauneimmista alueista maisemallisesti ja kasvillisuuden puolesta. Kanjoni, joka on syntynyt dinosaurusten aikaan on noin 2900 m pitkä. Alueella on runsaasti kasvi- ja eläinlajeja eli sieltä voi löytää vaikka endeemisiä villejä valkosipuleita tai kiikaroida harvinaisia haukkoja. Lähiseudulla on myös upeita vesiputouksia ja yli 60 luolaa.

Turdan suolakaivos, Salina Turda on yksi alueen nähtävyyksistä. Kristallinkirkkat suolakäytävat vievät matkailijan syvemmälle maan uumeniin lasimaiset suolaseinämät ja parvekkeet ovat osa upeaa kierrossa vuonna 1992 yleisölle avatussa suolakaivoksessa. Lacul Sfanta Ana on kraaterijärvi, Ovaalinmuotoisessa järvessa ei ole elämää ja viime vuosina myös uiminen on kielletty järvessä eli katsoa saa ja kuvata Romanian ainokaista kraaterijärveä, mutta pulahtaa ei siis ainakaan viime tietojen mukaan sinne saa.

Jos näihin lisää vielä Vulcanii Noroiosin mutaisen kuumaiseman, Vadun kulta hiekkaisen rannan ja kristallinkirkkaan veden, Breiden muinaiset tammet ikimetsässä ja Dobrogean tasangon niin on jo Romanian luontoa kasassa. Vielä kun muistatte, että eläimiä luonnossa on enemmän kuin monessa muussa maassa ja esimerkiksi karhu on varsin yleinen. Niin luontoa kunnioittaen Romaniassa voi kokea ikimuistoisia luontohetkiä.


© 2021 Romania