Romania

Kuuluisia romanialaisia henkilöitä

Kun mietit Romaniaa, ketä kuuluisuuksia tulee mieleesi? Kaakkois-Euroopassa sijaitseva Romania ei välttämättä soita monellekaan kelloja sen suuremmin. Saatat muistaa, että maan pääkaupunki on Bukarest ja tiedät Tonavan ja Karpaattien vuoriston hallitsevan maan pinnanmuotoja.

Muistat kenties Nicolae Ceausescun hallinta-ajan tai osaat yhdistää Romanian Transilvaniaan ja sitä kautta Draculaan. Draculaan liittyy myös yksi tässä artikkelissa esiteltävä kuuluisa romanialainen henkilö, näyttelijä Bela Lugosi, mutta jutussa tutustutaan myös muutamaan muuhun romanialaissyntyiseen kuuluisuuteen eri aloilta.

Bela Lugosi

Bela Lugosin tunnetuin rooli oli vampyyrikreivi Dracula. Lugosi loi hahmon sivistyneestä kreivistä Broadwayn näyttämöllä, josta hän toi sen myöhemmin myös Universal Studiosille vuoden 1931 kauhuklassikossa Dracula. Hän esitti siis käänteen tekevää roolia modernissa mytologiassa luomalla omalta osaltaan kauhun yhden suosituimman hirviön rikasta legendaa, jonka suosio jatkuu yhä tänä päivänä.

Dracula

Dracula

On vain sopivaa, että Draculaan aina liitettävä mies syntyi itse asiassa Transilvanian länsirajalla vuonna 1882 lähellä legendaarisen kreivin kotia Karpaattien vuoristossa. Lugos otti myöhemmin nimensä syntymäkaupunkinsa Lugosin nimestä, missä hän syntyi nuorimmaiseksi neljästä lapsesta. Hänen isänsä oli tiukka liikemies, joka ei pitänyt Lugosin valitsemasta näyttelemisharrastuksessa koulussa. Hänen intohimonsa näyttelemistä kohtaan osoittautui kuitenkin vahvemmaksi kuin hänen perhesiteensä ja koulutuksensa, joten hän lähti nuorella iällä kodistaan toteuttamaan näyttelijänuraansa.

Lugosi ajautui merille ja löysi itsensä lopulta New Orleansista Yhdysvalloista, mistä hän matkasi edelleen New Yorkiin ja sai Yhdysvaltain kansalaisuuden. Hän halusi yhä hankkia uran näyttelemisen parista ja löysi mahdollisuutensa amerikkalaisesta teatterista. Englannin kielen taitamattomuus osoittautui vain pieneksi esteeksi, kun hän perusti yrityksen ja ympäröi itsensä maahanmuuttajilla. Ensimmäisestä englanninkielisestä näytelmästään hän sai surkeat arviot, mutta kriitikot eivät tienneet hänen opetelleen koko roolinsa foneettisesti, joka itsessään oli ällistyttävä suoritus.

1920-luvulla hän työskenteli sekä teatterissa että elokuvissa saaden mainetta monipuolisuutensa ansiosta. Hän näytteli klassisia hahmorooleja Euroopassa ja Amerikassa, mukaan lukien kaikkea Shakespearesta romanttisiin päärooleihin. Hänen suuri läpimurtonsa tapahtui 1927, kun hän sai pääroolin Broadway-tuotannossa Draculana. Esitys pyöri Broadwaylla 33 viikon ajan, jota seurasi kaksi vuotta kiertueella. Vuonna 1927 Lugosi muutti Hollywoodiin, missä hänet valittiin Universalin vuoden 1931 elokuvaversioon klassisesta Draculasta.

Daniel Negreanu

Daniel Negreanu syntyi itse Kanadan Ontariossa sijaitsevassa Torontossa vuonna 1974, mutta hänen vanhempansa olivat muuttaneen Kanadaan lähdettyään Romaniasta toiveissaan voida tarjota parempi elämä lapsilleen. 16-vuotiaana Negreanu löysi intohimon uhkapelaamiseen, biljardiin ja pokeriin. Nämä pelit yhdistettynä hänen rakkauteensa numeroita ja todennäköisyyksiä kohtaan täyttivät Danielin kilpailuhenkisen janon.

Lopetettuaan lukion yhtä taidekurssia vajaana Negreanu pelasi täysiaikaisesti kaksi kertaa häntä vanhempia aikuisia vastaan useilla kasinoilla ja muissa pelihalleissa. Negreanu ei myöskään vain pelkästään pelannut näitä pelejä, vaan hän myös voitti säännöllisesti. Ajan kuluessa Danielin pelikassa kasvoi.

Nykyään Negreanu on kiistatta yksi maailman parhaista ja vaikutusvaltaisimmista pokerinpelaajista. Hänen hauskuutta rakastava persoonallisuutensa ja helposti lähestyttävä asenteensa tekevät hänestä monen pokerifanin suosikkipelaajan. Hänen ulospäin suuntautunut luonteensa ja rakkautensa peliä kohtaan ovat saaneet Danielin kertomaan vahvoja mielipiteitään asioista, jotka hän näkee pokerin kannalta parhaiksi. Hänet on nimetty usein pokerimaailman vaikutusvaltaisimpien ihmisten joukkoon.

Nykyään Negreanu

Nykyään Negreanu

Vuonna 2007 Negreanu liittyi maailman suurimman pokerisivuston PokerStarsin ammattilaisjoukkueeseen Team PokerStarsiin, jonka jäsenenä Daniel edustaa sivustoa ympäri maailmaa. Saatat törmätä häneen suurissa livepokeriturnauksissa tai netissä pelaamassa pokeria tai muita pelejä. Daniel on jatkanut menestyksekästä uraansa turnauksissa, joissa hänen kaikkien aikojen tienestinsä ylittävät 21 miljoonaa dollaria, mikä tekee hänestä yhden maailman menestyneimmistä turnauspelaajista. Hänellä on tällä hetkellä kuusi WSOP-ranneketta sekä lukuisia muita mestaruuksia.

Simona Halep

Simona Halep on yksi menestyneimmistä romanialaisista ammattilaisista tenniksen pelaajista. Hänen sijoitettiin maailman ykköseksi ensimmäisen kerran WTA-liiton sijoituksissa lokakuussa 2017 ja samana vuonna hän voitti myös naisten tenniksen fanien suosikkipelaajan palkinnon. Simona Halep syntyi Romanian Constantassa vuonna 1991 aromanialaiseen perheeseen Stere ja Tania Halepin lapsena. Hänen isänsä Steve on entinen jalkapalloilija, jolla on maitotuotteita myyvä yritys Romaniassa. Simonalla on vanhempi veli Nicolae sekä sisko Luminita.

Simona Halep

Simona Halep

Halep piti hallussaan WTA:n ykkössijoitusta vuosien 2017 ja 2018 lopussa. Kun Halep oli pitänyt ykköspaikkaa hallussaan 64 viikon ajan, hän sai tällä saavutuksella kymmenennen sijan naisten tenniksen historiassa. Halep on kohdannut monia ylä- ja alamäkiä urallaan. Hän nousi 50 parhaan pelaajan joukkoon vuonna 2012, josta hän pääsi 20 parhaan joukkoon elokuussa 2013 ja lopulta top 10:een tammikuussa 2014. Hän on voittanut WTA:n suosituimman pelaajan palkinnon vuosina 2017 ja 2018, jolloin hän voitti myös WTA:n vuoden pelaajan tittelin.

Vuonna 2008 Halep alkoi osallistua junioreiden kisoihin 17-vuotiaana. Hän osallistui suurimpana vetonaulana ja yhdeksänneksi sijoitettuna Roland Garrosin junioreiden mestaruuskilpailuihin. Lisäksi pelasi useissa aikuisten kehitysasteella olleissa ITF-turnauksissa kyseisen kevään aikana ja voitti kaksi 10 000 dollarin turnausta Bukarestissa. Teini-iässä Halep kärsi liian raskaista rinnoista ja kävi rintojen pienennysleikkauksessa vuonna 2009 helpottaakseen pelaamistaan ja harjoitteluaan.

Halep on Martina Hingisin jälkeen ensimmäinen pelaaja, joka on saavuttanut Grand Slam -turnauksen finaalin häviämättä yhtään erää. Vuoden 2014 Bukarestin avoimissa Halep voitti finaalin suorilla erävoitoilla ja varmisti vuoden toisen mestaruustittelinsä.

Vuonna 2014 hän pääsi viiden parhaan pelaajan joukkoon maailman rankingissa, mikä teki hänestä korkeimmalle sijoitetun romanialaisen pelaajan WTA:n historiassa. Hän nousi vähitellen toiselle sijalle WTA:n naisten rankingissa. Vuonna 2013 hänet nimettiin ESPN:n mukaan eniten kehittyneeksi pelaajaksi ja vuonna 2017 hän saavutti fanien suosikkipelaajan palkinnon. Vuonna 2018 hän voitti ensimmäisen nelinpelimestaruutensa Shenzhenin turnauksessa Begun kanssa. Samana vuonna hän voitti myös Ranskan avoimet.


© 2021 Romania