Romania

Bukarest kaupunki Romaniassa

Romanian pääkaupunki Bukarest on Romanian suurin kaupunki, joka myös toimii maan pääkaupunkina.

Bukarest kaupunki Romaniassa

Kaupunki aloitti syntymisensä jo 70 vuotta e:aa, jolloin se myös sai nimensä daakialaisen Bucur-nimisen paimenen mukaan. Tälle alueelle rupesi pikkuhiljaa muodostumaan asutusta, josta tuli lopulta Bucurin kylä. Näistä ajoista ei kuitenkaan ole mitään merkintöjä historian kirjoissa. Ensimmäisen merkinnän kaupunki sai vasta 1400-luvulla, kun ruhtinas Vlad Tepers päätti rakennuttaa alueelle voivodilinnan. Tämä asiakirja maininta on vuodelta 1949. Bukarest on ollut jo Romanian pääkaupunkina vuosisataa, nimittäin siitä tuli pääkaupunki vuonna 1862, eikä se sen kummemmin ole enään saanut kilpailijoita. Sitä myös pidetään Euroopan unioni yhdeksänneksi suurimpana kaupunkina. Kaupungin asukasluku on tällä hetkellä vähän alle 2 miljoonaa. Pääkaupunki kokosi aikanaan paljon taiteilijoita, älymystöä ja eliittiä luokseen, jonka takia se on saanut lempinimekseen ”pikku Pariisi” sen taiteilijamaisen asukaskannan vuoksi. Kaupunki on pysynyt pystyssä oikeastaan niin kauan, että se on saanut kokea kaiken mahdollisen kuten maailman sodat, suuren 1940 vuoden maanjäristyksen ja Nicolea Ceausescun valtakauden.

Bukarest turistikohteena

Bukarestia kuvaillaan usein suuruudenhulluksi kaupungiksi, jota verrataan usein Prahaan tai Berliiniin. Onhan nämä kaikki tietenkin suurkaupunkeja, mutta samanlaisia ne evät ole muutakun väestötyypiltään. Tai oikeastaan voi sanoa, että Bukarest on edullinen versio Prahasta ja Berliinistä ja on tietyllä tavalla niiden sekoitus. Kaikissa näissä kaupungeista villitsee taiteilijoiden kommuuni. Valitettavasti kaupunki ei vain ole taiteilijoille yhtä antoisa kuin Praha tai Berliini, vaikka mahdollisuuksia täältäkin löytyy. Usein kuitenkin kaupungilla on maineen alainen lempinimi ”kadotettujen lupausten kaupunki”, jossa taiteilijoilla saattaa olla tapana hukata itsensä.

Bukarest turistikohteena

Tämä ei kuitenkaan vie pois Bukarestin kiehtovuutta. Romaniassa kuten Bukarestissakin kiehtoo ainakin vanhat romanialaiset vampyyritarinat ja suuruudenhullun Nicolea Ceausescun jättimäinen parlamenttitalo, joka myös sijaitsee Bukarestissa. Kaupungissa on esimerkiksi erittäin viehättävä vanhakaupunki nimeltään Centrul Vechi. Tämä pieni alue kaupungin sisällä on ollut onnekkaampi kuin muut. Se on päässyt säilymään toisen maailman sodan tuhoilta ja jopa diktaattori Nicolean käsistä. Tämä kyseinen sosialistinen diktaattori laittoi matalaksi monia isoja alueita Bukarestin keskustassa, motivaationa rakentaa tilalle uusi erittäin mahtipontinen kaupunki, joka pääsisi mahtavimpien kaupunkien joukkoon. Tätä hän ei kuitenkaan koskaan päässyt tekemään valmiiksi vaan nykyinen Bukarest on keskeneräiseksi jäänyt kaupunki, joka kiehtoo turisteja erikoisuudella ja keskeneräisyydellään. Yhden rakennuksen Nicolea kuitenkin sai viimeisteltyä. Tämä rakennus on Bukarestin mahtipontinen parlamenttitalo, joka lasketaan yhdeksi maailman suurimmista ja suuruudenhulluimmista rakennuksista. Tämä parlamenttitalo on kaupungin kirjaimellisesti suurin ja suosituin nähtävyys, joka houkuttelee turisteja Bukarestin kaupunkiin. Tämä itse asiassa onkin ainut kaupungin sisällä sijaitseva nähtävyys. Joten kaupunkiin suuntaavat pääsevät nauttimaan vain Bukarestin leppoisasta kaupunki- ja yöelämästä. Kaupungista on myös mahdollista tehdä päiväretki lähellä sijaitsevaan Draculan hautaan. Vlad Tepes niminen Dracula on nimittäin haudattu lyhyen matkan päähän Bukarestin kaupungista Snagovin luostariin. Hauta on kuitenkin kerran avattu tutkimuksia varten, jolloin huomattiin haudan olevan tyhjä. Tästä on taas aloitettu tekemään monia eri tarinoita, että mihin Dracula on haudasta hävinnyt vai olikohan oikeasti koskaan siellä. Bukarest on myös helppo kohde lähteä lomalle, nimittäin Suomesta sinne lentää vain vaivaiset 3 tuntia. Tämä tekee lentolippujenkin hinnat edulliseksi ja välillä sinne on mahdollista löytää lentoja jopa alle 60 eurolla, joka tekee sinne matkustamisesta erittäin halpaa. Bukarest ei myöskään ole muiden Euroopan kaupunkikohteiden mukaan erittäin kallis paikka, joten sieltä on mahdollista löytää majoitus hyvinkin edullisesti.


© 2021 Romania